Natuurlijke bogen in Tenerife

Tenerife telt een tiental grote “natuurlijke bogen” of “arco’s natural” zoals ze in het Spaans heten.Moeder natuur heeft op Tenerife enkele bijzondere exemplaren nagelaten en enkele daarvan zijn zeker de moeite om eens te ontdekken. De meeste arco’s zijn grillige constructies die tussen de 20 en 50 meter lang zijn en 5 meter a 10 meter hoog, al kunnen er uiteraard afwijkingen zijn.


Het zijn een soort natuurlijke stenen bruggen die gevormd werden door erosie, de grillen van het weer en de tand des tijds. De meeste dateren uit een ver verleden en zijn restanten van vulkanische lava of lavaproppen die uitgesleten zijn .


De Arco de Tajao, een van de meest gekende arco’s is zeer toegankelijk maar op het eerste gezicht niet zichtbaar. Het is dus soms wat zoeken om ze te vinden. Voor wandelaars is het natuurlijk altijd aangenaam om zo een exemplaar te gaan ontdekken tijdens uw tocht.


Zo is de Arco Jurado of de Arco de la Linde zoals hij ook wel genoemd wordt daar een mooi voorbeeld van.

Arco de Tajao


We sommen even de 8 meest gekende arco’s op:


Arco de Tajao : Goed bereikbaar, locatie Tajao tussen de TF1 en het dorpje Tajao.

Arco De Jurado : Moeilijk bereikbaar, locatie Las Eras- Barranco de la Linde

Arco de La Puente : Goed bereikbaar vanuit het dorpje La Puente

El Rayo : Goed bereikbaar langs het kustpad, locatie Buenavista del Norte

Arco de piedra Tabaiba: Moeilijk bereikbaar, ligt wat verscholen in de buurt van Tabaiba.

Arco del Barranco de Masca: Enkel te bewonderen als je de wandeling van Masca maakt.

El Campanario: Moeilijk bereikbaar maar de moeite. Je vindt deze arco in Punta de Juan Centellas, in Icod de los Vinos naast een heel mooi “natuurlijk zwembad” of charco.

Arco de Los Roques: Niet bereikbaar te voet (ligt in zee; Roque Grande) maar wel van heel dicht zichtbaar en te bewonderen langs het kustpad van het noorden nabij Puerto de la Cruz.

Arco de Jurado
Marc Vanderbruggen