Het Anaga-gebergte, de groene uithoek van Tenerife

Laurierbossen, steile rotswanden en charmante dorpjes in het
Anaga-Gebergte.Het noordoosten van Tenerife is voor velen een weinig gekend gebied. Het Anaga-gebergte herbergt sprookjesachtige laurierbossen in combinatie met steile rotswanden en het is er opvallend groener dan de rest van Tenerife.


Regelmatig hangt er ook mist en het is hier altijd een paar graden koeler dan elders op het eiland. Anaga is voor veel wandelaars een van de mooiste en spectaculairste gebieden op Tenerife om te gaan stappen met ongerepte caminos (wandelpaden) voor ieders niveau.

Het natuurreservaat El Pijaral is een van de meest magische plaatsen in Anaga, men zegt ook wel soms "Bosque encantado" (Sprookjesbos) tegen dit gebied dat erkend is als ‘Reserva Mundial de la Biosfera’. El Pijaral is volledig geïntegreerd in het beschermde gebied van Anaga.


Het is een gebied met een zeer steil en ontoegankelijk karakter, maar met prachtige rotsformaties en uitzichtpunten zoals de Roques de Anambro en Chinobre.


In feite zijn er in het Anaga Rural Park drie speciale enclaves: Ijuana, El Pijaral en Los Roques de Anaga, die de hoogste graad van milieubescherming hebben om het behoud van hun kwetsbare ecosystemen te garanderen. Monte de Aguirre is ook een gebied met gecontroleerde toegang, omdat het een oud laurierbos is met unieke omstandigheden.

Wie de moeite wil doen om er te geraken moet zeker eens het gebied bezoeken. Vooral wandelaars zullen hier zeer aan hun trekken komen met tientallen goed bewegwijzerde routes. Met de wagen is het een dik uur rijden vanaf Los Cristianos.


Wie geen wandelaar is of liever zelf niet rijdt kan bij diverse aanbieders een privé-excursie boeken en alle hoogtepunten van het gebied ontdekken.


Marc Vanderbruggen