El Hierro voor
doe-het-zelvers





Ontdek eens een ander eiland



Na 20 jaar omzwervingen op de Canarische eilanden was er 1 eiland die nog op ons “to do” lijstje stond: El Hierro. Het op 1 na kleinste Canarische eiland nu dat ook La Graciosa officieel werd erkend. Ik wou er de wandelmogelijkheden gaan verkennen en zien of het interessant was om in de toekomst terug te gaan.





Zowel Binter als Canaryfly, de lokale maatschappijen, vliegen dagelijks op El Hierro. De keuze viel op Canaryfly omdat er soms interessante aanbiedingen te rapen vallen. Je kunt uiteraard ook de ferry nemen, maar dat duurt wat langer.


Je moet wel naar Los Rodeos, de luchthaven van Tenerife-Norte want vanaf zuid wordt er niet gevlogen op El Hierro. Wij betaalden €50pp, heen en terug, maar wie resident is vliegt soms wel echt voor een prikje.


Je houdt daarvoor best de aanbiedingen op de site van Canaryfly wat in het oog, want de prijs kan soms schommelen afhankelijk van de vertrekdag- of periode! Na een halfuurtje airbourne zette de ATR 72, een tweemotorig turboprop-vliegtuig dat plaats biedt aan 90 passagiers, ons veilig aan de grond op de kleine luchthaven van Valverde.





Een auto huren is zeker aan te raden indien je iets van het eiland wenst te zien en er zijn slechts 2 verhuurmaatschappijen te vinden op de luchthaven van Valverde: Cicar & Pluscar.


Het eerste wat je merkt als je weg rijdt van de luchthaven is de stilte en rust die hier heerst. Ook verkeer is er nauwelijks of weinig. Qua hotelaccommodaties valt El Hierro in geen enkel opzicht te vergelijken met Tenerife. Er zijn een paar hotelletjes en alles is meestal kleinschalig. Wij verbleven aan de zuidkust in het prachtige gehuchtje Las Playas in een van de meest idyllische hotels van El Hierro: de Parador de El Hierro.


De Parador-hotels zijn vaak uniek van inrichting en vaak worden ze gebruikt om Spaans erfgoed in ere te houden. Verschillende kastelen, kloosters en haciënda's werden reeds in gebruik genomen als Parador-hotel. Een andere doelstelling van de Parador-hotels is om de regionale economie te stimuleren door lokale producten te gebruiken.





Parador de El Hierro



Zo bezit de Parador van El Hierro waar wij verbleven ook een Tamizia restaurant. Deze restaurants zijn er voor gasten die wat meer culinaire opties wensen. Door hun eigen unieke persoonlijkheid krijgen traditionele gerechten de voorkeur en worden deze op een eigentijdse manier gepresenteerd.


Ook de wijnkaart voor de Tamizia-restaurants geeft de voorkeur aan lokale wijnen die zich bevinden in het gebied waar de Parador gelegen is. Wij beleefden er in ieder geval een heel aangenaam verblijf.


Op onze 2-daagse trip hebben we het Eiland zowat helemaal rondgereden met een aantal hoogtepunten zoals de Mirador de Isora, de Sabina de El Hierro (de meest bekende boom van het eiland), de Mirador de El Julan, het Santuario de Nuestra Señora de los Reyes, de spectaculaire route aan de Mirador de Lomo Negro , de Arco de la Tosca , de Charco Azul, de Mirador de La Peña…..





El Sabinar



We maakten op dag 2 ook een prachtige rondwandeling langs de Mirador de Bascos waar je bij helder weer de prachtige noordkust kunt bewonderen die lijkt op een uitgeholde kom. Wat verder zie je ook het hoogste punt van het eiland: Pico de Malpaso (1501m)


We gingen ook lunchen in Hotel & Restaurant Punta Grande. Het originele gebouw van dit hotel dateert uit 1830 en werd gebouwd op een tong van lavarots die onbeweeglijk in de Atlantische Oceaan steekt, gesust door de passaatwind.


In november 1975 werd het gebouw gerestaureerd door de architect José Luis Jiménez Saavedra, die ervoor zorgde dat de gevolgen voor het milieu van het hotel tot een minimum werden beperkt. Er werden ook nodige maatregelen getroffen om de veiligheid van het gebouw te waarborgen, zelfs tijdens stormen.


Het hotel werd in het omringende landschap geïntegreerd , met behulp van veel elementen uit de lokale natuurlijke omgeving, zoals de lavastenen die de muren vormen. Het interieur van het hotel is een ware hymne aan de zee, boordevol traditionele voorwerpen uit de zeegeschiedenis van het eiland.


Dankzij dit alles werd het Puntagrande Hotel ook erkend als museum. In 1984 betrad het hotel zelfs het World's Guinness book of Records als 's werelds kleinste hotel met slechts 4 kamers.





Hotel Punta Grande



Het interieur van het hotel is een ware hymne aan de zee, boordevol traditionele voorwerpen uit de zeegeschiedenis van het eiland. Dankzij dit alles werd het Puntagrande Hotel ook erkend als museum. In 1984 betrad het hotel zelfs het World's Guinness book of Records als 's werelds kleinste hotel met slechts 4 kamers.


In 2018 werd Hotel Puntagrande gekocht door David Nahmias en zijn vrouw Paula die een paar jaar geleden van Italië naar Tenerife verhuisden. Toen ze het kleine Hotelletje op El Hierro zagen, werden ze er meteen verliefd op en besloten ze op dit eiland te gaan wonen en een nieuw avontuur en nieuw leven te beginnen.


Er waait dus opnieuw een frisse wind in het Puntagrande Hotel dat overigens ook een voortreffelijk restaurant heeft waar het vooral op het terras bij mooi weer prachtig vertoeven is. Wij genoten er in ieder geval van een heerlijke maaltijd en werden met een glimlach bediend. Een aanrader als je ooit El Hierro bezoekt!


Zoals je ziet is het voor wie een klein beetje zijn plan kan trekken best te doen om in je eentje naar El Hierro te trekken en er enkele leuke dingen te doen en te bezoeken.


Overnacht er minstens 1 of 2 maal zou ik zeggen. Dit is ruimschoots voldoende om het kleine maar fijne eiland in al zijn pracht te omarmen.


Wie meer info wenst of meer foto’s wil bekijken: Bezoek de Facebookpagina’s “Tafelen in Tenerife” en “Tenerife te Voet”.



Marc Vanderbruggen