Cascada de Lomo Morín

Op zoek naar de verborgen watervalWatervallen en Tenerife, niet meteen een gegeven die je met elkaar zou associëren, want water is er eerder schaars. Bovendien wordt er zoveel mogelijk water opgespaard in allerlei bekkens, groot en klein. Dit water komt meestal van hoger gelegen gebieden via aangelegde kanaaltjes en wordt vaak voor landbouw gebruikt

De Cascada de Lomo Morín is een van de grootste watervallen die het eiland rijk is, alhoewel we dit toch met een flinke korrel zout moeten nemen! Naast de waterval van de Barranco del Infierno en de Salto del Tornero in Anaga is Lomo Morín de meest gekende op Tenerife. Je kunt de waterval alleen te voet bereiken vanuit het dorpje La Tierra del Trigo. .


Het geruis van het water zal je begeleiden langs de weg er naar toe. Met fraaie uizichten over de vallei en in de verte beneden Buenavista del Norte, volg je het kanaal tot je niet meer verder kan. Het water hier bevat veel geaccumuleerde kalk en dat merk je aan de witte kleur van het betonnen kanaaltje. Het water in dit gebied bevat zoveel kalksteen dat, hoewel het bestemd is voor de landbouw, het moet worden behandeld voor gebruik.

Het nut van de waterval


Je zal je misschien afvragen of het verantwoord is het schaarse water naar beneden te laten donderen in de Barranco? Wel, juist deze natuurlijke manier om het te laten lopen maakt het mogelijk om kalk te verliezen.


Op het einde van het kanaal, net voor het water zich de diepte instort heeft een massa kalk zich afgezet tegen de rotsen daar. Eenmaal beneden wordt het water opnieuw opgevangen en hergebruikt.


Het is dus een natuurlijk proces om het water te ontkalken.


Marc Vanderbruggen