Barranco de los cochinos

Op zoek naar de verborgen trap diep in de barrancoIn de buurt van Los Silos in het noorden bevindt zich een barranco die diep verscholen zit in het Teno massief. Je kunt deze barranco enkel bereiken na een wandeling van een vijftal kilometer vanuit Los Silos. Diep in de barranco zit er een trap verscholen, de beruchte "escalaria" waar een enorme rotsblok de trap half afgeklemd heeft. De barranco is op deze plaats ook op zijn smalst en de rotswanden bereiken hoogtes van bijna 200m.....Een verslag van deze avontuurlijke wandeling volgt hieronder.

Juli 2020, de zomer van de Corona-crisis viel al bij al nogal mee. Tenerife was relatief veilig en onze wandelingen zijn sowieso steeds corona-proof. Hoe minder volk we tegenkomen, hoe beter.

We trokken dus naar Los Silos in het noorden op zoek naar de beruchte trap diep in de Barranco de los Cochinos.

De wandeling begint rustig in stijgende lijn via het bestaande wandelpad naar de Cuevas Negras. Een prachtige omgeving siert het landschap en bovendien is het weer gunstig, want het kan hier nogal eens grijs en regenachtig zijn. We volgen dus de PR-TF53 tot we aan de splitsing komen waar het pad naar de cuevas negras links naar boven loopt en er rechts nog een pad loopt waar 'privado' op staat.


We kiezen dus het pad rechts waar 'privado' op staat en volgen dit tot aan de kleine finca. Om de Barranco te bereiken moeten we inderdaad over een lokale finca (boerderij) . Het is ZEER AANGEWEZEN om toelating te vragen aan de eigenaar om te passeren. Dit kan zonder problemen gebeuren zolang er maar op het pad gebleven wordt en de finca zelf niet betreden wordt.

Eens de finca voorbij versmalt het pad algauw en is bij momenten sterk overgroeid. Maar je kan het pad wel steeds goed volgen.

Het pad kronkelt verder en het zicht links en rechts is bij momenten zeer imposant! De barranco versmalt ook zienderogen en de rotswanden hoog boven geven minder en minder zonlicht door wat goed uitkomt op deze warme zomerdag.


Het gaat op en neer door de barranco, over kleine rotsen en op het laatst bereiken we de uitgang van een oude mijn, waar een oud spoor en karretje nog een vroeger doet herinneren.Dan is het nog 150m tot aan de bewuste trap. Eens aangekomen leunt deze locatie zich om fantastische plaatjes te nemen.


Je kan de trap makkelijk op waar de barranco echt op zijn smalst is. Wie hier nog verder wil doet dit echt op eigen risico, maar het kan. Wel rekening houden dat het water uit het kanaaltje hier soms wat dieper is. Wij namen in ieder geval genoegen om hier even te pauzeren en terug te keren op onze stappen na het nemen van de nodige foto's.

Terug gaat grotendeels over dezelfde weg. Op het laatst nemen we wel de weg rechts terug naar Los Silos tussen de platanos of bananenplantages.


Wie deze tocht eens wenst te maken en wat avontuurlijk is kan ik deze zeker aan raden. Kijk vooraf goed naar het weerbericht voor het noorden en neem zeker de tijd. Alhoewel de wandeling slechts 6km is ben je al gauw een paar uur onderweg.


Je vind de tocht en GPS-track ook terug op onze site hier.


BARRANCO DE LOS COCHINOS


Veel plezier!


Hieronder nog wat sfeerbeelden.