Barranco de Afur

Een mooi alternatief voor Masca?Administratief is het gehuchtje Afur opgenomen in het district Anaga, behorend tot de gemeente Santa Cruz de Tenerife.


Op deze hellingen liggen dus de gehuchten Afur en Roque Negro, evenals het gehucht Taborno. Het gehucht Afur wordt gekenmerkt door zijn traditionele Canarische architectuur in de vorm van grotwoningen en boerenwoningen gemaakt van droge steen en rieten daken.


De Barranco de Afur, ook bekend als Barranco de Tamadiste, ligt op de noordelijke hellingen van het Anaga-massief.


Gelegen in het binnenland van het Anaga Rural Park, meer bepaald in het hydrografische bekken of de vallei van Afur, start hier een van de mooiste wandelroutes op Tenerife.

Zowel Afur als Tamadiste zijn woorden van Guanche oorsprong. Het bovenste deel van dit ravijn, vanaf de bron tot het gehucht Afur doorkruist, staat bekend als Barranco de Sabugo en ook als Guarnada of Guarná.


De eerste verwijst naar de Canarische vlier, een boom die endemisch is voor de archipel, terwijl de laatste van Guanche-oorsprong is.

De Waterloop in de barranco de Afur


De bron van De Barranco de Afur ligt in de buurt van de Roque de Taborno, in een gebied dat bekend staat als Hoya Fuente de los Perros, en mondt uit aan het Playa Tamadiste .


Dit keienstrand wordt gekenmerkt door sterke stromingen, dus zwemmen wordt hier zeker niet aanbevolen.


Bovendien, in tegenstelling tot andere wilde stranden in het binnenland van Anaga, is Playa Tamadiste gemaakt van callaos, dit zijn afgevlakte stenen gecreëerd door het effect van het rollende effect en de kracht van het water.

Met een lengte van bijna zeven en een halve kilometer is de Barranco de Afur een van de weinige permanente waterlopen op Tenerife. Hij heeft een belangrijke oevervegetatie en in zijn wateren vind je ook paling, de enige zoetwatervis op de Canarische Eilanden.


Bovendien kunt u op de hellingen de Sabinar de Afur observeren, een van de meest uitgestrekte Canarische jeneverbesbossen op het eiland.

Langs het pad van Barranco de Afur ligt de zogenaamde Piedra de los Guanches, ook wel Piedra de Taganana genoemd, een groot blok rode vulkanische tufsteen met een gegraveerde stele, die wordt geassocieerd met de mummificatiepraktijken van de aboriginals van het eiland.

Playa Tamadiste

Zicht op Taganana langs het kustpadDe Barranco van Afur wordt doorkruist door een aantal goedgekeurde wandelpaden, maar vanaf Afur zelf raden we de Afur-Taganana-rondweg aan en terug via de de Cumbrecilla , een van de mooiste op Tenerife.


Deze route kan zowel in Afur of in Taganana worden gestart. U kunt genieten van de gehuchten en landschappen van de noordkust van Anaga, evenals het Tamadiste-strand en een close-up van de Piedra de los Guanches. Bovendien wordt het pad tijdens het regenseizoen nog indrukwekkender, omdat de waterstroom door het ravijn nog groter is.

Oude huizen langs de noordkust richting TagananaOnderschat deze route zeker niet, er zitten flink wat hoogtemeters in, maar u wordt er dubbel en dik voor terugbetaald in de zin van ongelofelijk prachtige landschappen.


Toen wij de tocht deden in december 2022 stond er een bord met als opschrift "Sendero Closed", maar je kon overal zonder problemen door en iedereen deed dit ook.

Wie wil kan de wandeling ook in tegenwijzerzin doen, dan beklim je de Barranco van Afur op het laatst, Het hangt er van af wat je zelf verkiest. Je kan de wandeling hier bekijken op Wikoloc en volgen via de app.

De klim op de terugweg naar de Cumbrecilla is best pittig! Maar opnieuw biedt het pad enkele leuke hoogtepunten.


Terug in het dorpje Afur is er 1 bar/winkeltje waar de tijd blijkbaar heeft stilgestaan en waar de hoogbejaarde José Alonso Jiménez leunend achter een oude houten en glazen toonbank, nog steeds eten, drank en snoep verkoopt van wat ooit “het” trefpunt van Afur was. Hij stelt hij zich vrolijk voor aan de bezoekers. "Ik ben José Cañón, tot uw dienst".


Sinds de oprichting, Bar Casa José Cañón, is hij al 60 jaar huisbaas en vandaag vormt zijn figuur de levende herinnering aan de lokale geschiedenis van dit kleine gehucht in het Anaga-massief.

Sfeerbeelden Afur

Bar Casa José Cañón

De totale afstand van deze wandeltocht is 13,5km. Reken zeker op een dikke 5uur wandelen en 900 hoogtemeters.


Doe deze wandeling NIET als u last heeft van hoogtevrees of niet getraind bent en voorzie u van stevig schoeisel en voldeonde water en proviand, een dikke trui en regenkledij!


Veel wandelplezier!