DE CUMBRE VIEJA





Weetjes over de uitbarsting van de Cumbre Vieja op La Palma



In de afgelopen vijf eeuwen zijn alle vulkaanuitbarstingen op La Palma ontstaan in de Cumbre Vieja, de bergketen met bijna 30 kraters die zich uitstrekt van het midden naar het zuiden van het eiland. Dit is waarschijnlijk de enige plek in Spanje waar je in slechts een paar uur tijd, stenen kunt aanraken afkomstig uit de 16e, 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.


Het behoort ook tot de jongste grond van de Canarische Eilanden.





De uitbarsting van de Cumbre Vieja in 2021



Sedert 1430, dus in een kleine 600 jaar, zijn er 7 gekende en gelijkaardige uitbarstingen zoals deze van 2021 geweest in deze bergketen. Zoals nu ook het geval is, trokken de lavatongen van de meeste eerdere uitbarstingen langs de westelijke hellingen van Cumbre Vieja. Velen van hen bereikten ook de zee en creëerden platforms die ook toen het oppervlak van het eiland vergrootten.


De uitbarsting die het meeste nieuwe land uit de zee heeft gewonnen, was die van 1949 van de vulkaan San Juan. Het gebied werd toen ook bedekt met vruchtbare grond uit een ander deel van het eiland, de ideale basis voor bananenbomen en die groeien het beste op zeeniveau.


Enkele van de meest productieve bananenplantages op het eiland bevinden zich trouwens op dat nieuwe land dat is teruggewonnen uit de zee door de uitbarsting van de vulkaan San Juan in 1949, wat dus hoop geeft voor de toekomst voor de nu vernielde plantages. Het hoeft dus niet allemaal kommer en kwel te zijn.





De bergrug Cumbre Vieja en de uitbarstingen van het verleden.



Het grote verschil nu, met de laatste uitbarsting op La Palma in 1971 van de vulkaan Teneguia, is dat deze uitbarsting zich in het hoger gelegen deel van de bergketen bevindt waar meer woningen staan en waar ook meer aan landbouw gedaan wordt. Daarom is er nu dus meer schade bij de bevolking. De uitbarsting van 1971 was minder hevig en bevond zich ook helemaal onderaan de bergketen waar geen dorpen meer zijn en waar ook geen landbouwgebied was.


Desalniettemin wordt door sommige doemdenkers de indruk gewekt alsof heel het eiland aan het vergaan is, terwijl als je goed op de kaart kijkt, hier bijgevoegd, eigenlijk maar een heel klein stukje van La Palma getroffen wordt.





De bergrug Cumbre Vieja , gezien van noord naar zuid.



Wat in 2021 gebeurd is natuurlijk heel erg, maar eigenlijk niets nieuw en zal in de toekomst nog vaker gebeuren omdat La Palma bij de jongste van de Canarische eilanden behoort waar de vulkanische activiteit het hoogst is.


De Canarische Eilanden liggen op de Afrikaanse plaat, die in oostelijke richting over de aardmantel 'zweeft', met een snelheid die vergelijkbaar is met de groei van onze vingernagels.


Ongeveer 20 miljoen jaar geleden begon de plaat te bewegen over deze "hotspot" die magma injecteerde en begonnen de eerste eilanden - nu de oudste eilanden – te groeien, dit zijn Fuerteventura en Lanzarote.





Hoe de Canarische eilanden ontstaan zijn....



La Palma en El Hierro zijn de jongste telgen, respectievelijk slechts 1,8 miljoen en 1,2 miljoen jaar oud. De hotspot is daar nu nog steeds aanwezig en daarom hebben ze actievere vulkanen waardoor ze nog steeds groeien en zich uitbreiden in oppervlakte.


En Tenerife? Wel, Tenerife zit er zowat tussenin, met een leeftijd van ongeveer 12 miljoen jaar. Hopelijk krijgt de Teide binnenkort geen midlife-crisis!




BRON:EL PAIS